Grønlandskutteren AGPA solgt på auktion

30-03-2009

Agpas våbenskjold
Godkendt af
H.M. Kong Frederik IX
den 6. februar 1963.

Flere gamle, danske kuttere kom under hammeren onsdag eftermiddag. Der var stor forårsauktion i Hjørring, og imellem de 500 varer var der lidt af hvert.

Blandt de mange købere var Niels Højlund Hansen, der er direktør i Nordane Shipping A/S i Svendborg, og efter en fair fight med et par andre interesserede købere kunne han notere beløbet 1.400.000,- på sin notesblok. Det var nemlig det, han og rederiet måtte slippe for grønlandskutteren AGPA efter sidste hammerslag.
Inspektionskutteren har gjort sejlende tjeneste i de grønlandske farvande i 34 år, men i efteråret var det slut – og nu er skibet en saga blot i Søværnet.

AGPAs fremtid usikker
Det lader ikke til, at Nordane Shipping A/S endnu har besluttet sig for, hvad der skal ske med kutteren. På spørgsmålet om, hvad fremtiden vil bringe, svarede Niels Højlund Hansen:

”Indtil videre har vi bare købt skibet, som det er. Nu vil vi se nærmere på, hvad det kan bruges til, men når det er sat i stand og måske bygget lidt om, så skal det ud at opleve noget mere.” Det fortalte direktøren, der selv har sejlet på Grønland i sine unge dage.

Nordane Shipping A/S har tidligere købt kuttere fra Søværnet. Firmaet købte for nogle år siden orlogskutteren MAAGEN, som senere blev bygget om og solgt til et amerikansk rederi.

Indbringende dag for Forsvaret
I alt indbragte dagens 500 katalognumre samlet set 7,9 millioner kroner. Det er en meget normal omsætning, vurderede materielmester Jens Grøntved fra Forsvarets Materieltjeneste, da dagen var omme. Der afholdes årligt to auktioner på Ulvkærgård lidt nord for Hjørring, dog tre i 2009.
Foruden AGPA var orlogskutteren RØMØ også sat til salg onsdag, og den blev solgt for 410.000 kroner. Derudover røg Marinehjemmeværnsfartøjet RINGEN for 150.000 kroner, og sidst – men ikke mindst – indbragte det lille stationsfartøj HØNEN beskedne 30.000 kroner.

Generatorer og vinterstøvler
I alt var 400 registrerede købere mødt op til Forsvarets Depot og Distributions auktion på Ulvkærgård. Klientellet var meget blandet, men nordjyske håndværkere, ophuggere og skrothandlere var i klart overtal.
I løbet af formiddagen havde de fremmødte købere kunne byde på alt lige fra militære vinterstøvler og grønne hjelme til donkrafte, motorer og svejsevogne.
Efter frokosten kom de lidt større varer så under hammeren, og priserne steg, efterhånden som auktionarius bevægede sig igennem udvalget af generatorer, containere, personvogne og lastbiler.

Inspektionskutteren AGPA
(Foto: Søværnet, 1. eskadre)

Kilde: Søværnets Operative Kommando