Tema: Fiskerilov

Debat om fiskeriloven: Man er ved at begrave fiskerne levende

Oppositionen giver udtryk for bekymring om, hvad fiskeriloven vil have af konsekvenser, mens naalakkersuisoq slår fast, at loven ikke er til for at koste fiskere deres job.
Politikerne i Inatsisartut tog pause i dag for at komme ud og møde KNAPK, som demonstrerede blandt andet mod den nye fiskerilov. Foto © : Carsten Faurschou / KNR
11. april 2024 19:36

Demonstration fra fiskere, opråb fra forskere og afbrænding af den nye lov.

Protesterne mod den nye fiskerilov er mange og har fyldt i medierne i den seneste tid.

I dag diskuterer politikerne så endelig lovforslaget i Inatsisartut.

Bølgerne går til tider højt, og debatten kom hurtigt til at centrere sig om, at flere forskere og fagfolk har udtalt, at de er bange for, at loven ville komme til at koste jobs og reducere mængden af fiskere.

For eksempel har Polar Seafood til KNR sagt, at hvis deres kvote på rejefiskeri sænkes, kan det resultere i, at de må lukke fabrikker – hvilket vil føre til tab af arbejdspladser.

Lektor ved Institut for Planlægning og Bæredygtighed på Aalborg Universitet Rikke Becker Jacobsen forudsiger, at fiskeriloven over en årrække vil resultere i en kraftig reducering af kystnære fiskere.

Det skyldes, at fiskeriloven foreslår, at hver enkel fisker maksimalt må have 2,5 procent af den samlede kvote.

“Man er ved at begrave fiskerne levende”

Ordfører for Naleraq, Jens Napãtôk, erkendte på talerstolen, at han brugte voldsomme ord om den nye lovgivning. Blandt andet kaldte han det katastrofalt, at den blev debatteret i den nuværende form.

- Selvstændige fiskere og firmaer vil blive negativt påvirket. Man er ved at begrave fiskerne levende med denne lovgivning, siger han.

Fakta om fiskeriloven

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej.

Den, der gælder nu, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. 

I 2021 kom Fiskerikommissionen med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.

Embedsmændene i Departementet for Fiskeri lavede et forslag til en ny lov. Høringsfristen sluttede onsdag 24. januar 2024.

Både lokalpolitikere og fiskere rasede over, at de ikke kunne nå at tage stilling til lovforslaget på otte uger.

Sidst i marts afleverede Kim Kielsen (S), naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, det endelige fiskerilovforslaget til Inatsisartut.

Under forårssamlingen skal Inatsisartut behandle fiskeriloven.

Det er bekymringer, som går igen ved de andre oppositionspartier. De er især utilfredse over, at Royal Greenland står til at få særbehandling ved at få højere kvoter end selvstændige virksomheder og fiskere. 

Inuit Ataqatigiit forstår godt bekymringerne og vil gerne sikre sig, at loven ikke får negative konsekvenser.

- Loven skal ikke føre til færre arbejdspladser eller fiskere. Vi skal ikke ofre fiskerne i den nye lov. Vi skal gavne fiskerne, siger Kristian Jeremiassen (IA), som er formand for Fiskeri- Fangst- og Landbrugsudvalget i Inatsisartut.

“Det passer jo overhovedet ikke”

Forskere har tidligere pointeret, at fiskeriloven vil resulterer i, at der bliver færre fiskere her i landet.

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Kim Kielsen (Siumut), har hele tiden stået fast på, at det ikke er naalakkersuisut plan at reducere antallet af kystnære fiskere.

Det samme gjorde han i dag klart fra talerstolen i Inatsisartut.

- Nogle siger, at naalakkersuisut vil eliminere fiskerne, så de skal arbejde på landjorden. Men det passer jo overhovedet ikke, siger han og fortsætter:

- Vi vil gerne give fiskerne mulighed for at få et arbejde på landjorden, efter de har været fiskere. Men det er jo op til den enkelte, hvad de vil.

Men slår man op i naalakkersuisuts egne bemærkninger til fiskeriloven på side 27, som blev sendt i høring i november, kan man læse, at den samlede reduktion i beskæftigelse forventes at svare til op til 480 årsværk.

Altså forudser naalakkersuisut selv, at fiskeriloven vil resultere i en reduktion af fiskere.

Politikerne debatterede i over syv timer, og til sidst blev det besluttet at henvise lovforslaget til Fiskeri, Fangst og Landbrugsudvalget.

Fiskeriloven skal diskuteres igen 8. maj.