Skader, skimmel og skadedyr truer Grønlands kulturarv

På landets museer er økonomien så presset, at det i realiteten er umuligt at hjemtage unikke museumsgenstande, som i dag ligger i Danmark.
På Grønlands Nationalmuseum og Arkiv er bevaringsforholdene af Grønlands kulturarv så dårlig, at unikke museumsgenstande er nødt til at blive i Danmark, hvis ikke de skal risikere at gå i stykker.
20. februar 2024 07:50

På iskolde, fugtige og utætte loftsrum ligger Grønlands kulturarv og forgår. Det er den barske realitet på mange af landets museer.

Museerne er nemlig ofte placeret i gamle, fredede bygninger, som godt nok er smukke, men slet ikke egner sig til opbevaring af museumsgenstande.

Alligevel slår Aki-Matilda Høegh-Dam, der sidder i Folketinget for Siumut, nu igen på tromme for, at grønlandsk kulturarv skal hjemtages fra udlandet. Det gælder blandt andet dinosaurskeletter og den tonstunge meteorsten ”Agpalilik”, der i dag befinder sig på danske museer.

I et spørgsmål til den danske uddannelses- og forskningsminister skriver folketingspolitikeren:

Hvad er ministerens holdning til, at inuit fra Qaanaaq kræver tilbagelevering af stjålne artefakter, herunder en meteorit fra det nordligste Grønland, som i øjeblikket befinder sig udendørs og uden beskyttelse i København?”

Agpalilik er en jernmeteorit, som er fundet i Nordvestgrønland. Her blev den brugt af inuit til at lave jernredskaber. I 1967 blev den fragtet til Danmark for at gennemgå videnskabelige undersøgelser. I dag kan den opleves i gården på Geologisk Museum i København. Foto © : Vagn F. Buchwald, Statens Naturhistoriske Museum

Her kan du se en video, hvor forskeren, der genopdagede meteoritten, fortæller om Agpaliliks rejse fra Grønland til Danmark.

Aki-Matilda Høegh-Dam venter stadig på svar på sit spørgsmål. I mellemtiden kan hun dog glæde sig over, at Peter Nygaard, der er museumsleder på Maniitsoq Museum og formand for NUKAKA, Grønlandske Museers Sammenslutning, finder hendes tanke prisværdig:

- Umiddelbart lyder det spændende, siger Peter Nygaard.

Der lyder dog også et stort, men:

- Man kan efterspørge fra politikere, at de også vil arbejde for, at vi får bedre faciliteter, så vi rent faktisk kan håndtere de her unikke ting. Jeg ser gerne, at man opdaterer det grønlandske museumsvæsen, inden vi modtager yderligere genstande, siger han.

Kulturarven smuldrer mellem hænderne

Ifølge Peter Nygaard har landets museer store udfordringer med at opbevare og bevare de genstande, som allerede ligger i deres samlinger.

- Vi har udfordringer med pladsmangel og dårlige bevaringsforhold. Mange museer har heller ikke økonomi til at sikre bygningerne mod indbrud. Og der er ingen bygninger, der er brandsikret, siger han.

Problemet er langt fra nyt.

I 2019 gennemgik en ekspert Grønlands Nationalmuseums samlinger og magasiner og konkluderede, at ”genstande tørrer ud og ændrer fylde” og ”at der er alvorlig pladsmangel, som blandt andet besværliggør rengøring, og i nogle tilfælde også udgør en fare for de ansatte.”

Det er en beskrivelse, som Peter Nygaard kan genkende.

- Der er papirtyper, som er særligt skrøbelige. De kan godt smuldre mellem hænderne, hvis ikke de opbevares korrekt. I forhold til tekstiler og skind er det særligt skadedyr, som man skal holde øje med, siger museumslederen på Maniitsoq Museum.

Bygningerne, der udgør Maniitsoq Museum, egner sig ikke til bevaring af unikke museumsgenstande. Ifølge Peter Nygaard er der behov for et nyt, moderne magasin med klimaanlæg, hvis Grønlands kulturarv skal bevares for eftertiden.

Langt fra sikkert, at meteoritten kommer hjem til Qaanaaq

Agpalilik-meteoritten, som Aki-Matilda Høegh-Dam gerne ser leveret tilbage til Qaanaaq, er én af de genstande, som Grønlands Nationalmuseum og Arkiv arbejder på at få hjem. Det bekræfter Daniel Thorleifsen, der er direktør på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv (Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu).

I et svar til KNR skriver han dog også, at han ”af hensyn til processen ikke kan udtale sig om den enkelte meteorit.”

Vil det i fremtiden lykkes at få Agpalilik udleveret fra Naturhistorisk Museum i København, er det dog ikke sikkert, at meteoritten skal udstilles i Qaanaaq, som Aki-Matilda Høegh-Dam ellers ønsker.

Hendes partifæller i naalakkersuisut arbejder nemlig på en plan om, at der skal bygges en ny udstillingsfløj på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, som kan rumme naturhistoriske udstillinger. Her kan man spekulere i, at det vil være oplagt at placere Agpalilik.

Derfor står Agpalilik udendørs

Aki-Matilda Høegh-Dam er bekymret for at Agpalilik står udendørs og uden beskyttelse i gården på Geologisk Museum. 

I et svar til KNR skriver Nikolaj Scharff, der er samlingschef på museet, at der ikke er grund til bekymring - tværtimod.

"Det kan virke besynderligt, at meteoritten står udendørs, hvor den udsættes for vind og vejr, men det er faktisk af bevaringsmæssige grunde, at meteoritten ikke står indendørs.

Agpalilik er fundet tæt på kysten og har således været udsat for store mængder havsalt. Der er en betydelig mængde salte i overfladen af meteoritten, som udvaskes af regnvand. Hvis meteoritten flyttes indendørs, kan man risikere en accelereret korrosionsproces (red. nedbrydning)."

Selvom opbevaringsforholdene på muserne er kritiske, betyder det ikke, at man ikke allerede har fået tilbageleveret genstande fra Danmark.

Fra 1982 til 2001 kørte projektet ”Utimut”, som gik ud på at hjemføre grønlandske genstande, som blev opbevaret hos Nationalmuseet i København.

Aftalen har ført til, at Grønlands Nationalmuseum og Arkiv juridisk har overtaget mere end 35.000 genstande fra Danmark. De dårlige opbevaringsforhold herhjemme betyder dog, at mange af disse genstande stadig ligger i Danmark. 

Lige nu er der desuden gang i et arbejde, som skal danne overblik over, hvor mange grønlandske genstande der stadig befinder sig i udlandet, og om de kan komme hjem. Det oplyser direktør på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv Daniel Thorleifsen.