Gå til sidens indhold
  1. Del link

Grønland står fortsat over for en betydelig cybertrussel

Sendes af: Formandens Departement

Center for Cybersikkerhed vurderer fortsat at truslen for cyberspionage og cyberkriminalitet er meget høj mod Grønland. 

I vurderingen af cybertruslen mod Grønland analyserer Center for Cybersikkerhed fem hovedpunkter – cyberspionage, cyberkriminalitet, destruktive cyberangreb, cyberaktivisme og cyberterror. 

Cyberspionage dækker over hackere, som går efter at stjæle informationer fra it-systemer eller andre elektroniske enheder. Her vurderede Center for Cybersikkerhed igen i år truslen til at være meget høj.

Stater som Rusland og Kina har bl.a. en særlig interesse for viden om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik og kan f.eks. være interesserede i at få adgang til viden om Grønlands relationer til rigsfællesskabet og andre stater. Truslen fra cyberspionage retter sig derfor særligt mod organisationer med viden af den karakter.” Side 5 i Cybertruslen mod Grønland

Aktør
En aktør er en person, gruppe af personer, en formel eller uformel organisation eller en statslig eller privat entitet. I forbindelse med cyberangreb bruges begrebet aktør til at betegne den part, som enten har hensigt om eller planer om at udføre et angreb eller har udført, igangsat eller faciliteret et angreb.

Center for Cybersikkerhed vurderer ligeledes truslen for cyberkriminalitet mod Grønland som værende meget høj. Cyberkriminalitet er økonomisk kriminalitet og sker blandt andet som Phishing mails, der har til formål at narre modtageren til at udlevere personlige oplysninger, såsom loginoplysninger, kreditkortnumre, eller andre følsomme data.

I løbet af 2023 har Grønland oplevet et stigende antal cybertrusler. Grønlands strategiske position i Arktis øger opmærksomheden mod Grønland fra både statslige og ikke-statslige aktører, der er interesserede i regionens geopolitiske betydning og naturressourcer. 

Center for Cybersikkerhed vurderer truslen for destruktive cyberangreb og cyberaktivisme som lav. 

Samlet set understreger trusselsvurderingen, at der er behov for en fortsat og forstærket cyber-indsats for at beskytte Grønland mod cybertrusler. Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed arbejder tæt sammen for at øge cyber- og informationssikkerhed. Dette år er der stor fokus på rådgivning og vejledning til det offentlige myndigheder og virksomheder, hvordan de kan forebygge cyberangreb. Derudover skal der påbegyndes oplysningskampagner for borgere i Grønland om cybersikkerheds temaer. 

Læs trusselsvurderingen på dansk her: Cybertruslen mod Grønland
Trusselsvurderingen på begge sprog kan findes her: Naalakkersuisuts hjemmeside

For yderligere information, kontakt:

Digitaliseringsstyrelsen:
Styrelseschef Katrine H. Nathanielsen digitalisering@nanoq.gl eller tlf. +299 34 59 70

Center for Cybersikkerhed via FEs pressetjeneste: FEkommunikation@fe-ddis.dk eller tlf: +45 2016 0593